Ticket #1742 (closed defect: fixed)

Opened 11 years ago

Last modified 19 months ago

[illume] even the WiFi is off, the icon is still there in illume bar

Reported by: wendy_hung Owned by: openmoko-kernel
Priority: high Milestone: Om2008.10
Component: kernel Version:
Severity: critical Keywords:
Cc: testing@…, marek@… Blocked By:
Blocking: Estimated Completion (week):
HasPatchForReview: no PatchReviewResult:
Reproducible:

Description

kernel:20080723-asu.stable-uImage.bin
root file system:20080804-asu.stable-rootfs.jffs2

Summary:
even the WiFi? is off, the icon is still there in illume bar

Steps:
1) launch exposure and turn on the wifi, you'll see the network been hightlight
2) check the illume bar, you'll see the wifi icon show up
3) turn off the wifi, and the wifi icon did not disappear
Expected:
should disappear once the wifi turn off

Change History

comment:1 Changed 11 years ago by raster

  • Owner changed from raster to openmoko-kernel
  • Status changed from new to assigned
  • Component changed from E - Illume to System Software

this is a driver/system level issue. even with eth0 down, an invalid essid and no key (though it was connected before TO an ap with a different essid and with a wep key), the link quality is reported as:

root@om-gta02:/etc/network# ifconfig
lo Link encap:Local Loopback

inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:688 (688.0 B) TX bytes:688 (688.0 B)

usb0 Link encap:Ethernet HWaddr 3A:EE:24:E7:8A:0F

inet addr:192.168.0.202 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1040 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:623 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:77061 (75.2 KiB) TX bytes:74691 (72.9 KiB)

root@om-gta02:/etc/network# iwconfig
lo no wireless extensions.

usb0 no wireless extensions.

eth0 AR6000 802.11g ESSID:""

Mode:Ad-Hoc Bit Rate=48 Mb/s Tx-Power=16 dBm Sensitivity=0/3
Retry:on
Encryption key:off
Power Management:on
Link Quality:185/94 Signal level:-166 dBm Noise level:-96 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:1

note the 185/94... there is no adhoc network here... and all networks are encrypted.

comment:2 Changed 11 years ago by regina_kim

  • Milestone changed from Om2008.8 to Om2008.9

comment:3 Changed 11 years ago by will

  • Milestone changed from Om2008.9 to Om2008.10

somehow i thought this might be related to you guys.
If you can take a look, great.

comment:4 Changed 11 years ago by regina_kim

  • Component changed from System Software to E - Illume

comment:5 Changed 11 years ago by raster

  • Component changed from E - Illume to System Software

it's system software (even if interface down, wireless extensions still report it as having signal - no essid, not associated with anything, no wireless key, but it keeps a signal value that is also entirely bogus - should be less than 94, not greater than). illume simply uses the wireless extensions netlink loopback and asks the kernel what the signal of the first wifi device it finds is. same thing iwconfig does:

root@om-gta02:/etc/network# ifconfig
lo Link encap:Local Loopback

inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

usb0 Link encap:Ethernet HWaddr 5E:EA:07:44:A6:0D

inet addr:192.168.0.202 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1457 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:772 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:96008 (93.7 KiB) TX bytes:91861 (89.7 KiB)

root@om-gta02:/etc/network# iwconfig
lo no wireless extensions.

usb0 no wireless extensions.

eth0 AR6000 802.11g ESSID:""

Mode:Managed Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=16 dBm Sensitivity=0/3
Retry:on
Encryption key:off
Power Management:on
Link Quality:189/94 Signal level:-162 dBm Noise level:-96 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:2 Invalid misc:0 Missed beacon:0

comment:6 Changed 11 years ago by andy

I believe Marek told he was interested to take care of solving AR6001 funnies.

comment:7 Changed 11 years ago by Treviño

I've also to add that doing a simple

watch -n1 "iwconfig eth0"

I see, every second, the Link quality and the singnal level changing also if my eth0 is not associated with any AP and the eth0 is down.

Maybe this is linked also to another issue (I don't know if it has been really ever reported yet) that from my tests using "ifdown eth0" or "ifconfig eth0" or any other GUI command to turn off the Wifi after a wireless sessiond don't work at all. In fact the wireless chip seems to continue to stay on and if I detach the FR from the USB/AC power I get the battery drained in few hours (also if suspended).

comment:8 Changed 10 years ago by arhuaco

  • HasPatchForReview unset

Can we close this bug? I was told it was invalid.

comment:9 Changed 10 years ago by andy

The signal quality business mentioned here could do with looking into at some point, but I don't think the main Illume part is on us.

comment:10 Changed 10 years ago by PaulFertser

  • Status changed from assigned to closed
  • Resolution set to fixed

Turning off wifi with recommended method (either unbinding s3c-mci or rmmod'ing ar6000) removes eth0 altogether.

comment:11 Changed 19 months ago by RonDert

Buy Plavix Online Canada http://cialtobuy.com - cialis Progesterone Website Secure Ordering
Levitra Fur Junge Manner Drug Cost In Canada
Kamagra Vendita In Francia <a href=http://cialtobuy.com >cialis online</a> Viagra Rezeptfrei Nurnberg

Note: See TracTickets for help on using tickets.