Ticket #2004 (new defect)

Opened 10 years ago

Last modified 10 years ago

screen is blank (black) after resume

Reported by: ssinger Owned by: openmoko-devel
Priority: normal Milestone:
Component: unknown Version:
Severity: normal Keywords:
Cc: Blocked By:
Blocking: Estimated Completion (week):
HasPatchForReview: PatchReviewResult:
Reproducible:

Description

I resumed the phone with the power button after a suspend of a few hours and the screen remained blank. I was able to ssh into the phone through USB.

I noticed

[ 5561.885000] Alignment trap: enlightenment (1478) PC=0x404ed4ac Instr=0xe5923008 Address=0x405a20d5 FSR 0x013
in dmesg (full log attached) but I am not sure if this is the cause or an effect.

enlightenment and Xglamo were both still running (see below).

This is with a gta02

I feel this is different than #1952 because

cat /sys/class/backlight/pcf50633-bl/brightness returned 0
but echo "63" >/sys/class/backlight/pcf50633-bl/brightness did not turn the display on and touching the screen after I did that did not turn the display on either.

cat /etc/version /etc/angstrom-version /etc/om-version
200808081625
Angstrom P1-Snapshot-20080904
Tag Name:
VERSION: e36a542350c95eee2a0f2690b658bb5545dce4e5
Branch: org.openmoko.asu.stable
Build Host: barbie
Time Stamp: Fri, 08 Aug 2008 16:27:09 +0800

illume - 0.0+svnr35727-r13 -
illume-config - 0.0+svnr170-r0.01 -
illume-config-asu - 0.0+svnr35727-r13 -
illume-config-illume - 0.0+svnr35727-r13 -
illume-dicts-english-us - 0.0+svnr35727-r13 -
illume-keyboards-default - 0.0+svnr35727-r13 -
illume-keyboards-numbers - 0.0+svnr35727-r13 -
illume-keyboards-terminal - 0.0+svnr35727-r13 -
illume-theme - 0.0+svnr216-r5.04 -

xserver-kdrive-glamo - 1:1.3.0.0+git2839+4067470ea4d569bae7b4161ca998645a0c9b96e7-r6 -

kernel-image-2.6.24 - 2:2.6.24+git75969+a1e97c611253511ffc2d8c45e3e6d6894fa03fa3-r1.01 -

ps aux |grep illume

root 1720 7.4 28.9 43832 35820 pts/1 S 16:37 29:39 enlightenment -profile illume
root 1740 0.0 0.3 1508 452 pts/1 S 16:37 0:00 /usr/lib/enlightenment/modules/illume/linux-gnueabi-arm/wifiget 8
root 1965 0.0 0.4 2752 588 pts/2 S+ 23:14 0:00 grep illume

root 1673 0.1 2.9 6516 3596 pts/1 S< 16:37 0:45 /usr/bin/Xglamo :0 -pn +extension Composite -nolisten tcp -dpi 285 -screen 480x640 -hide-cursor -br

Attachments

dmesg.09142247 (15.2 KB) - added by ssinger 10 years ago.
dmesg output after the problem
dmesg.09142324 (15.2 KB) - added by ssinger 10 years ago.
dmesg output after xserver was restarted
logread_o.txt (52.5 KB) - added by octavsly 10 years ago.

Change History

Changed 10 years ago by ssinger

dmesg output after the problem

comment:1 Changed 10 years ago by ssinger

Also of note:

I next tried /etc/init.d/xserver restart from ssh the phone seemed to go into suspend. When I resumed with the power button I heard the click, and see some text on the console but it then re-enters suspend (stops responding on the network) within 5 seconds. I had to keep hitting the power button to resume the phone so it could restart x in 5 second chunks.

The second attachment is a dump of dmesg after x restarted.
Power settings were set to blank=>30 seconds, followed by suspend=>5 seconds
with the illume config for all of this.

Changed 10 years ago by ssinger

dmesg output after xserver was restarted

comment:2 Changed 10 years ago by marek

Seeing your version description I would say your image is rather old (Time Stamp: Fri, 08 Aug 2008). What image and what sources are you using ? Did you run a full update to Om2008.8-update ? A couple of bugs that are related to your issue were fixed in the last weeks.

comment:3 Changed 10 years ago by ssinger

I ran an opkg update; opkg upgrade on or around Sept 7.
That seemed to bring me to: Angstrom P1-Snapshot-20080904 (Sept 4'th snapshot).

However I have not done a complete reflash since the pre updates 2008.08 (I've been assuming the opkg update;opkg upgrade has been keeping me up to date)

comment:4 Changed 10 years ago by marek

Your assumption is correct - opkg update;opkg upgrade should keep you up to date. I was just asking to make sure that you have the latest of the latest and did not mix it up with packages from different sources.
Could I ask you to run a full system update (opkg update;opkg upgrade) again, reboot and test if the issues still is present ?!

comment:5 Changed 10 years ago by ssinger

I've updated again, and the problem hasn't reoccured (yet) but this was not reproduceable on demand. I can also only tell the difference between a crash on this problem when it happens near by PC so I can get in through USB networking to verify the freerunner is still alive.

Is this the same problem described by #1789? (it sounds somewhat similar, but the details on that ticket are less specific and no logs are attached).

comment:6 Changed 10 years ago by octavsly

I need to run home so here is an unverified part of the log.

Oct  2 16:49:27 om-gta02 user.warn kernel: [11857.925000] ar6000_ioctl_giwscan(): data length 0
Oct  2 16:49:36 om-gta02 daemon.info avahi-daemon[1354]: Withdrawing address record for fe80::212:cfff:fe8e:f4a6 on eth0.
Oct  2 16:50:06 om-gta02 user.info kernel: [11897.420000] usb0: full speed config #1: 500 mA, Ethernet Gadget, using CDC Ethernet
Oct  2 16:50:08 om-gta02 authpriv.info dropbear[3233]: Child connection from 192.168.0.200:59254
Oct  2 16:50:17 om-gta02 authpriv.warn dropbear[3234]: lastlog_perform_login: Couldn't stat /var/log/lastlog: No such file or directory
Oct  2 16:50:17 om-gta02 authpriv.warn dropbear[3234]: lastlog_openseek: /var/log/lastlog is not a file or directory!
Oct  2 16:50:43 om-gta02 authpriv.info dropbear[3240]: Child connection from 192.168.0.200:59256
Oct  2 16:50:45 om-gta02 authpriv.warn dropbear[3241]: lastlog_perform_login: Couldn't stat /var/log/lastlog: No such file or directory
Oct  2 16:50:45 om-gta02 authpriv.warn dropbear[3241]: lastlog_openseek: /var/log/lastlog is not a file or directory!
Oct  2 16:50:48 om-gta02 user.notice root: PowerManagement :  APM Event 10
Oct  2 16:50:48 om-gta02 user.notice root: PowerManagement :  Suspend event
Oct  2 16:50:48 om-gta02 user.notice root: PowerManagement :  Asking the modem to suspend, waiting for ack
Oct  2 16:50:48 om-gta02 user.notice root: AtChat :   Ficgta01ModemService::suspend()
Oct  2 16:50:48 om-gta02 user.notice root: AtChat :  T : "^Z"
Oct  2 16:50:48 om-gta02 user.notice root: AtChat :  T : "AT+CREG=0"
Oct  2 16:50:49 om-gta02 daemon.notice apmd[1302]: Suspending now
Oct  2 16:50:55 om-gta02 auth.info passwd[3254]: password for `root' changed by user `root'
Oct  2 16:51:07 om-gta02 user.notice root: "clock" raised
Oct  2 16:51:51 om-gta02 user.err kernel: [12002.320000] power_supply bat: driver failed to report `time_to_full_now' property
Oct  2 16:51:55 om-gta02 user.err kernel: [12006.370000] pcf50633 0-0073: curlim work item already queued
Oct  2 16:51:55 om-gta02 user.info kernel: [12006.370000] usb0: full speed config #1: 500 mA, Ethernet Gadget, using CDC Ethernet
Oct  2 16:52:02 om-gta02 authpriv.info dropbear[3260]: Child connection from 192.168.0.200:59264
Oct  2 16:52:05 om-gta02 authpriv.notice dropbear[3260]: password auth succeeded for 'root' from 192.168.0.200:59264
Oct  2 16:52:05 om-gta02 authpriv.warn dropbear[3261]: lastlog_perform_login: Couldn't stat /var/log/lastlog: No such file or directory
Oct  2 16:52:05 om-gta02 authpriv.warn dropbear[3261]: lastlog_openseek: /var/log/lastlog is not a file or directory!
Oct  2 16:58:05 om-gta02 user.debug kernel: [12375.715000] PM: Removing info for No Bus:vcs3
Oct  2 16:58:05 om-gta02 user.debug kernel: [12375.720000] PM: Removing info for No Bus:vcsa3

comment:7 Changed 10 years ago by octavsly

After 4 hours the screen is still blank (also no light behind the screen) and the red AUX led is on. The display and the phone itself is quite warm (> 37degree Celsius).
Power button has no effect. However I can ssh the phone. Output of logread is attached (logread_o.txt).

cat /etc/version /etc/angstrom-version /etc/om-version

200809190819
Angstrom P1-Snapshot-20080919
Tag Name:
VERSION: 395621266b967f17cebf43fd3591a5e3d16986cb
Branch: org.openmoko.asu.stable
Build Host: barbie
Time Stamp: Fri, 19 Sep 2008 08:22:12 +0800

Changed 10 years ago by octavsly

Note: See TracTickets for help on using tickets.