Ticket #2241 (closed defect: fixed)

Opened 10 years ago

Last modified 10 years ago

GSM "deregistring" after registring

Reported by: keroami Owned by: mickey
Priority: normal Milestone: FSO
Component: unknown Version: unspecified
Severity: normal Keywords:
Cc: werner@… Blocked By:
Blocking: Estimated Completion (week):
HasPatchForReview: no PatchReviewResult:
Reproducible:

Description

gta01
UMTS capable SIM, Dutch KPN, got it last autumn.
upgraded firmware to moko11
FSO milestone 5.1

Zhone, starts fine, detects SIM, asks for PIN, delivers it, gets registered and then after a varying amount of time, claims to be deregistered. The Neo can still receive calls. The bottom-left icon/program still lists an active cell and show changing activity for all cells it can detect. I can even make a call from the command line.

switched on logging, found the following:
2009.02.24 19:50:15 ogsmd.channel DEBUG <MiscChannel? via /dev/pts/0>: COMPLETED 'AT+COPS=3,0;+COPS?;+COPS=3,2;+COPS?' => ['+COPS: 0,0,"NL KPN "', '+COPS: 0,2,"20408"', 'OK']
2009.02.24 19:50:15 ogsmd.channel DEBUG <MiscChannel? via /dev/pts/0>: COMPLETED 'AT+COPS=3,0;+COPS?;+COPS=3,2;+COPS?' => ['+COPS: 0', '+COPS: 0,2,"20408"', 'OK']

and as otimed says, there's no network code in there. As a consequence, Zhone claims the SIM deregistered and disables the phone icon.

This can happen (as in the example) virtually immediately, or any amount of actions later. call, answer, look at cell(s), do another call and oops-there's the COPS result. Whenever the phone icon gets disabled, there is the COPS result without provider; and there's no other COPS result without it earlier in the logfile. Later results of the COPS command do not have the provider, either. Restarting X+Zhone seems no different from rebooting the Neo.

firmware bug or zhone bug?

Change History

comment:1 Changed 10 years ago by Nytowl

  • Status changed from new to assigned
  • Owner changed from openmoko-devel to mickey
  • Cc werner@… added

comment:2 Changed 10 years ago by keroami

This seems to have resulted in a dbus message org.freesmartphone.GSM.Network.Status which still contains strength/act/lac/cid/mode/registration but without code/provider. All six values make sense (strength/cid vary, the rest stays the same), I'm still connected.

comment:3 Changed 10 years ago by mickey

I can fix this, if you get me a bit more log.

comment:4 Changed 10 years ago by mickey

I think this is the same as in http://trac.freesmartphone.org/ticket/355

comment:5 Changed 10 years ago by mickey

  • Status changed from assigned to closed
  • Resolution set to fixed

Fixed. Please reopen in FSO as #355 if still a problem for you.

Note: See TracTickets for help on using tickets.